Differentiatie in de klas

Omgaan met verschillen tussen leerlingen is een uitdaging waar iedere docent mee te maken krijgt. Tijdgebrek maakt echter dat je lang niet elke leerling individueel kunt bedienen. Met differentiatie in de klas kom je echter een heel eind en kun je heel goed aansluiten op de leerbehoeften en het niveau van verschillende leerlingen. In deze blog deel ik manieren en tips om aan de slag te gaan met differentiatie in jouw onderwijs.

wat_vindt_jij_belangrijk_bij_lesgeven_in_de_klas

Wat is voor jou als docent belangrijk? Waar liggen voor jou de grenzen van wat oké is en wat niet? Welke overtuigingen heb jij over goed lesgeven, over leren, over fouten (mogen) maken, over grappen die op het randje zijn, over respectvol met elkaar omgaan? Ze bepalen in grote mate hoe jij (onbewust) reageert op het gedrag van jouw leerlingen. En, misschien nog wel belangrijker, ze bepalen welk voorbeeld jij bent voor kinderen in jouw klas(sen) en de lessen die jij hen bewust en onbewust leert. In deze blog deel ik een persoonlijke anekdote over een explosieve situatie in de klas die mij confronteerde met een van mijn eigen overtuigingen en het effect hiervan op een van mijn leerlingen.

In deze blog deel ik het verhaal van juf Thompson, dat prachtig laat zien hoe belangrijk de aandacht voor de mens en de relatie met de leerling is. Sterker nog, wil er echt sprake zijn van betekenisvol en plezierig leren, dan is aandacht voor de mens en de focus op de relatie essentieel voor het leren, ongeacht hoe goed jouw vakkennis is.

onderwijslessen_docent_voortgang_groei

Het begin van het jaar of vlak na een vakantie is het ideale moment voor een tussentijdse check en hét moment om jouw klas(sen) een flinke dosis hernieuwde energie te geven. Alles waar jij in jouw lesgeven tot nu toe niet tevreden over bent kun je aanpakken met 5 simpele vragen voor groei in je eigen voortgangsrapport. Lees snel verder.

activerende werkvormen

Het is vaak een hele klus om leerlingen actief bezig te laten zijn met de lesstof, vooral op die momenten dat het volgende toetsmoment nog ver weg is. In deze blog vertel ik hoe ik mijn leerlingen in beweging krijg, door hen zelf toetsvragen te laten bedenken (incl. de antwoorden). Een van mijn favoriete activerende werkvormen. Lees snel verder.

systemisch werk in het onderwijs

Als je doet wat je altijd gedaan hebt, zul je krijgen wat je altijd gekregen hebt. Werkt het goed, doe er meer van. Werkt het niet goed, doe iets anders. En hoeveel manieren zijn er wel niet om vraagstukken op school aan te pakken? Legio. Met elk eigen uitgangspunten en een eigen uitingsvorm. Zoek jij als leerkracht extra gereedschap om je overvolle takenpakket draagbaarder te maken? Maak dan kennis met de leer-kracht van de systemische benadering.

tips_voor_beginnende_leraar

Lesgeven is een uitdagend vak, zeker gedurende de eerste jaren. Hoewel de lerarenopleiding een mooi begin is, blijkt toch vaak dat je ook na het behalen van je diploma nog veel moet leren. Lesgeven leer je pas echt in de praktijk. Om de beginnende docent op weg te helpen, deel ik in deze blog 10 tips voor de beginnende leraar.

Een genius hour project geeft leerlingen autonomie en stimuleert ze om te leren vanuit hun eigen interesse. Het mooiste is echter nog dat leerlingen de kans krijgen om op hun geheel eigen wijze te leren en met hun specifieke talenten te laten zien wat ze kunnen. In deze blog deel ik mijn ervaring.

leerstrategieën_wat_werkt_wel_niet

Er is vaak weinig aandacht voor ‘leren leren’; leerlingen weten vaak niet wat wel/niet werkt bij het leren. In deze blog deel ik allereerst welke veelgebruikte leerstrategieën eigenlijk helemaal niet zo goed werken. Daarna deel ik vijf leerstrategieën die de kans op succesvol leren aanzienlijk vergroten.

feedback_gekleurde_bekertjes_onderwijslessen

Tijdens de les is het niet altijd makkelijk om een idee te krijgen van het begrip van de lesstof bij jouw leerlingen. En toch is directe feedback over het begrip in de les ontzettend belangrijk, aangezien je jouw lessen hierop kunt aanpassen, voordat het toetsmoment voor de deur staat en het te laat kan zijn. Hoe? Met vier gekleurde bekertjes.

Tijdens de les voor de vakantie doe ik graag iets anders met mijn leerlingen. Ditmaal besloot ik aandacht te besteden aan empathie, zowel voor jezelf als voor anderen. De boeken bleven in de tas. Na een inleidend YouTube filmpje, volgde er een mooi gesprek en een nog mooiere brief geschreven door een van mijn leerlingen. Lees snel verder!

luister_om_te_begrijpen_onderwijslessen

Het voeren van een een-op-een (mentor)gesprek kan wonderen doen. Maar hoe pak je dit aan? Welke vragen stel je? Hoe maak je de kans groter dat het een zinvol gesprek wordt, zowel voor jou als voor jouw leerling. Met deze anekdote, waarin mijn leerling mij flink de les las, laat ik je zien wat voor mij werkt….

pedagogisch_handelen_onderwijslessen

Hoe je het ook wendt of keert, in het onderwijs zijn we (on)bewust bezig met opvoeden, of we dit nu willen of niet. Het is daarom van het grootste belang om te handelen met pedagogische tact en dat is allesbehalve voor softies. In dit artikel laat ik je met voorbeelden uit mijn eigen schooltijd zien waar ‘tact’ om draait.

1 2
>