Omgaan met verschillen tussen leerlingen is een uitdaging waar iedere docent mee te maken krijgt. Tijdgebrek maakt echter dat je lang niet elke leerling individueel kunt bedienen. Met differentiatie in de klas kom je echter een heel eind en kun je heel goed aansluiten op de leerbehoeften en het niveau van verschillende leerlingen. In deze blog deel ik manieren en tips om aan de slag te gaan met differentiatie in jouw onderwijs.

...
Lees verder

Het is vaak een hele klus om leerlingen actief bezig te laten zijn met de lesstof, vooral op die momenten dat het volgende toetsmoment nog ver weg is. In deze blog vertel ik hoe ik mijn leerlingen in beweging krijg, door hen zelf toetsvragen te laten bedenken (incl. de antwoorden). Een van mijn favoriete activerende werkvormen. Lees snel verder.

...
Lees verder

Een genius hour project geeft leerlingen autonomie en stimuleert ze om te leren vanuit hun eigen interesse. Het mooiste is echter nog dat leerlingen de kans krijgen om op hun geheel eigen wijze te leren en met hun specifieke talenten te laten zien wat ze kunnen. In deze blog deel ik mijn ervaring.

...
Lees verder

Tijdens de les is het niet altijd makkelijk om een idee te krijgen van het begrip van de lesstof bij jouw leerlingen. En toch is directe feedback over het begrip in de les ontzettend belangrijk, aangezien je jouw lessen hierop kunt aanpassen, voordat het toetsmoment voor de deur staat en het te laat kan zijn. Hoe? Met vier gekleurde bekertjes.

...
Lees verder

Het kan nogal eens een uitdaging zijn om leerlingen aan het leren te krijgen. De neiging wil dan weleens bestaan om de touwtjes nog strakker aan te trekken, helaas vaak met averechts resultaat. Leerlingen verantwoordelijkheid geven en (gedeeltelijk) loslaten kan wonderen doen. Hoe doe je dat? Laat leerlingen speeddaten!

...
Lees verder

Een van de ongeschreven wetten in het klaslokaal is dat als een leerling antwoord wil geven op een vraag, deze eerst zijn vinger opsteekt. In deze blog laten we je met een voorbeeld zien dat deze werkwijze een aantal belangrijke nadelen kent. Is er een alternatief? Zeker weten. Vingers opsteken moet verboden worden!

...
Lees verder