Welkom! Ik ben Christiaan van Os…

…en wat ik je te bieden heb, vertel ik je hieronder. Voor het gemak heb ik een korte en een lange ‘over mij’ omschrijving voor je neergezet.

De korte omschrijving:

Ik ben docent en onderwijsvernieuwer en ik help VO docenten een krachtige en flexibele stijl van lesgeven te ontwikkelen zodat ze met meer ontspanning, leukere en effectievere lessen creëren.

De langere omschrijving:

Ik wil jou helpen om (nog meer) de docent te worden die je graag wilt zijn, voor jou én je leerlingen. Uit ervaring weet ik dat het nog niet zo gemakkelijk is om in de dagelijkse drukte van het onderwijs te werken aan het verbeteren van je lessen en de beste versie van jezelf te kunnen zijn in het klaslokaal. Jarenlang worstelde ik zelf vooral met een chronisch gebrek aan tijd. Tijd en ruimte om op zoek te gaan naar manieren om effectiever en leuker les te kunnen geven, antwoorden te vinden op problemen waar ik als docent tegenaan liep en tegelijkertijd ook nog wat energie over te hebben voor leuke bezigheden in de privésfeer. Deze worsteling frustreerde me en de volgende gedachten schoten regelmatig door mijn hoofd:

Ik kan mijn leerlingen niet altijd geven wat ze nodig hebben…
Ik weet dat ik beter kan, maar ik heb te weinig tijd en energie om nieuwe dingen te bedenken voor mijn lessen…
Ik val vaak terug op ‘standaard’ klassikale lesjes, terwijl dit niet altijd de beste keuze is…
De lerarenopleiding sluit niet aan bij wat ik nu in de praktijk nodig heb…
Ik haal veel te weinig inspiratie uit studiedagen, zeker omdat ze vaak niet aansluiten op mijn behoeften als docent…
Bestaande kennis en ervaringen om van te leren, zijn lastig te vinden, in ieder geval niet op één plek…
Zowel mijn lessen als mijn privé leven lijden onder de hoge werkdruk…

…totdat ik (begin 2012) uit pure frustratie besloot om het roer om te gooien en mijn ontwikkeling als docent in eigen hand te nemen. Ik deed qua lesuren een stapje terug en nam één dag in de week vrij om naar oplossingen te zoeken. Er moest toch een manier zijn om een beetje meer balans in mijn werk en mijn leven te krijgen én tegelijkertijd beter te kunnen voldoen aan de behoeften van mijn leerlingen. Op mijn ‘vrije’ dag was het vooral een kwestie van investeren in mezelf; veel lezen, sparren met collega’s in heel het land (vooral via twitter), vervolgens veel experimenteren in de les, constant feedback vragen aan mijn leerlingen en bovenal, niet opgeven.

christiaanvanos_headshot

Inmiddels kan ik zeggen dat ik absoluut stappen heb gemaakt; mijn werk is veel handiger georganiseerd waardoor het lesgeven en alles eromheen minder energie kost. Ik ervaar daardoor veel meer balans en kan zo ook in mijn lessen al veel beter voldoen aan de behoeften van mijn leerlingen.  Daarnaast heb ik veel meer ‘gereedschap’ tot mijn beschikking om in verschillende situaties de juiste keuzes te maken. Denk daarbij aan vernieuwende, activerende werkvormen, kunnen differentiëren op niveau, ICT zinvol inzetten, de leerling veel meer eigenaar maken van zijn eigen leren en vooral ook op pedagogisch vlak heb ik een hoop bij geleerd.

Het goede nieuws voor jou? Jij hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden en jij kan profiteren van alles wat ik in al die (letterlijk) duizenden uren heb geleerd. Op onderwijslessen.nl leer jij van mijn ervaringen in talloze blogs en in de nabije toekomst ook in online trainingen, zodat jij met minder energie, meer resultaten behaalt en dichter in de buurt komt van de docent die je wilt zijn. Een prettig alternatief voor nascholingsbijeenkomsten die vaak laat op de dag of in het weekend plaatsvinden en op een plek ergens midden in het land.

Met mijn lessen laat ik je zien hoe je de kans zo groot mogelijk maakt om jouw dagelijkse ontmoeting met jouw leerlingen tot een succes te maken. Het enige wat jij hiervoor nodig hebt, is de bereidheid om dingen anders te doen en nieuwe dingen uit te proberen.

Klinkt jou dit als muziek in de oren en wil je meteen beginnen? Voel je de behoefte om voor eens en voor altijd de docent te worden die je altijd al hebt willen zijn? Word dan snel lid van mijn nieuwsbrief. Zo blijf je altijd op de hoogte en mis je niets!

Tussen al die bergen aan boeken, onderzoeken en meningen over onderwijs, vind ik voor jou de ‘pareltjes’ waar jij als docent meteen iets mee kunt. Uiteraard zijn deze pareltjes door mij getest. Het kan immers in theorie nog zo mooi klinken, we weten allemaal dat de praktijk anders werkt en dat leerlingen en hun gedrag bijzonder moeilijk te voorspellen zijn. En garanties zijn er in de klas natuurlijk nooit. Als docent kunnen we hooguit de voorwaarden scheppen om de kans op succes zo groot mogelijk te maken. Met mijn onderwijslessen gaat dat laatste in ieder geval helemaal goed komen.

De docent die ik wil zijn

Je hebt inmiddels al enkele keren kunnen lezen dat ik het vaak heb over de docent die jij graag wilt zijn. Mogelijk heb je jezelf zelfs afgevraagd wat dat voor jou dan betekent. Wat het voor mij betekent? Laat ik allereerst voorop stellen dat ik niet geloof in ‘de perfecte’ docent en dat er maar 1 juiste manier van lesgeven is. Wel denk ik dat het belangrijk is dat iedere docent van zichzelf weet wat hij belangrijk vindt en waar hij zijn handelen op baseert. Ik wil in ieder geval graag met jou delen wat de kenmerken zijn van de docent die ik graag wil zijn.

Ik wil graag een docent zijn die…

de leerling centraal stelt bij het ontwerpen van zijn onderwijs…
in zijn lessen altijd de relatie legt met het leven zelf en verder gaat dan een lesmethode…
de leerling bekrachtigt en eigenaar maakt van het eigen leerproces…
handelt in het belang van de leerling en zijn ego los kan laten…
voorkomt dat hij leerlingen buitensluit. Iedereen hoort erbij, ook de ‘lastige’ leerling…
flexibel is en af kan wijken van het plan als de situatie daar om vraagt…
goed voor zichzelf zorgt en zijn grenzen bewaakt…
oplossingen zoekt bij zichzelf en niet wijst naar externe factoren…
met plezier voor de klas staat en hier zelf verantwoordelijk voor is…
jou inspireert tot groei en magie in het klaslokaal…

… en iedereen mag mij hier aan houden!

Mijn missie: jou als collega ondersteunen om nog meer de docent te worden die je graag wilt zijn.

Tot slot – Mijn CV in het kort

Ik ben eerstegraads bevoegd en heb mijn lerarenopleiding gevolgd aan de ILO (interfacultaire lerarenopleiding), onderdeel van de Universiteit van Amsterdam. Sinds 2009 geef ik les in de vakken economie en management&organisatie (M&O) in het voortgezet onderwijs. Ik ben voornamelijk te vinden in de bovenbouw van de havo en het vwo. Ook geef ik les binnen het tweetalig onderwijs (TTO). Momenteel werk ik alweer 6 jaar op het Mendelcollege te Haarlem.

Ik kijk er naar uit je te ontmoeten. Veel plezier op mijn website en ik wens je veel succes toe om (nog meer) de docent te worden die je graag wilt zijn.

Hartelijke groet,

Christiaan

>