Wat is voor jou als docent belangrijk? Waar liggen voor jou de grenzen van wat oké is en wat niet? Welke overtuigingen heb jij over goed lesgeven, over leren, over fouten (mogen) maken, over grappen die op het randje zijn, over respectvol met elkaar omgaan? Ze bepalen in grote mate hoe jij (onbewust) reageert op het gedrag van jouw leerlingen. En, misschien nog wel belangrijker, ze bepalen welk voorbeeld jij bent voor kinderen in jouw klas(sen) en de lessen die jij hen bewust en onbewust leert. In deze blog deel ik een persoonlijke anekdote over een explosieve situatie in de klas die mij confronteerde met een van mijn eigen overtuigingen en het effect hiervan op een van mijn leerlingen.

...
Lees verder

Het begin van het jaar of vlak na een vakantie is het ideale moment voor een tussentijdse check en hét moment om jouw klas(sen) een flinke dosis hernieuwde energie te geven. Alles waar jij in jouw lesgeven tot nu toe niet tevreden over bent kun je aanpakken met 5 simpele vragen voor groei in je eigen voortgangsrapport. Lees snel verder.

...
Lees verder

Als je doet wat je altijd gedaan hebt, zul je krijgen wat je altijd gekregen hebt. Werkt het goed, doe er meer van. Werkt het niet goed, doe iets anders. En hoeveel manieren zijn er wel niet om vraagstukken op school aan te pakken? Legio. Met elk eigen uitgangspunten en een eigen uitingsvorm. Zoek jij als leerkracht extra gereedschap om je overvolle takenpakket draagbaarder te maken? Maak dan kennis met de leer-kracht van de systemische benadering.

...
Lees verder

Werken in het onderwijs is topsport. Intense lessen met grote klassen kinderen maken dat het energie potje aan het einde van de dag met regelmaat leeg is. Ter ondersteuning deel ik mijn praktische tips om jouw werkdruk in het onderwijs te verlagen en naar een niveau te brengen dat voor jou goed voelt.

...
Lees verder